30 Ekim 2016 Pazar

Zeytin Yağlı Kabak Dolması Nasıl Yapılır




Ege usulü bir kabak dolması tarifi vereyim. Bizde bol zeytinyağlı sevilir. Hazırlaması ve lezzeti bol zeytinyağlı dolma  1 kg kabak için;

  • 1 su bardağı pirinç,
  • 1 adet soğan,
  • 2 adet domates,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı nane,
  • Yarım çay kaşığı karabiber,
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • Yarım top dereotu, maydonoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı.
Sosu İçin:
  • Nane
  • 1 adet domates,
  • 2-3 diş sarımsak.
  • 1 limon suyu
Üzeri İçin:
  • 2,5 su bardağı kaynar su,
  • Bir Çay Kaşığı Tuz.



Tüm kabakları yıkayıp tırtıklı bıçakla kazıyın. Büyüklüğüne göre Ortadan ikiye bölüp içlerini oyun. Artan içi rendeleyip hafif tavada kavurup. Sarımsaklı yoğurt ile karıştırınca harika bir salata olur.
Bir kaba ince ince doğradığımız soğanı , rendelediğiniz domatesi, yıkadığımız pirinci,salçayı, naneyi, ince ince doğradığınız maydanozu ve  dereotunu, dövdüğünüz sarımsağı, tuzu,sıvı yağı koyup iyice karıştırın. 
Kabakların içini zeytinyağlı harçla doldurun ve tencereye dizin. Ben genelde üzerine cam bir kase koyup üzerine bir bardak su koyuyorum ağırlık için. Bu sayede dolma derli toplu kalıyor.
Sosu için; tavaya, sarımsağı ve sıvı yağı koyup pişirelim.Üzerine en son domates nane ve limon koyuyoruz.Hazırladığımız  sosukabakların üzerine gezdirerek homojen dökelim.
Üzerine tuz serpip kaynar suyu dökün ve kısık ateşte  yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Tabağa dizip limon kabukları ile servis yapın. Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

görüşleriniz önemli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...