4 Mart 2014 Salı

Şalgam nasıl yapılır?


Şalgam Adana'nın en sevilen içeceklerinden biri. Tadı da kokusu da içerken insanı büyüler. Özel şalgam dükkanları vardır Adana'da. Gider, ayak üstü içersin. Yakının da da simitçi olur. Ondan da bir simit. İçine da acı süs biberi suyu, az bir miktar. Of of canım çekti.


Gelelim yapılışına. Elinizi boyamaması için  eldiven giyerek 1.5 kg siyah-mor havucun dışı  temizlenir. 
Havuç boyuna dörde bölünür. Sonra 5 litrelik bidonun içine konulur. İçine kaynamış soğutulmuş su yada hazır su konulur. Yemek tuzundan az tuzlu olacak şekilde ayarlanır.  Kaya tuzu, (iyotlu tuz olmaz) konulur.
 Bir avuç(3/4 su bardağ) köftelik bulgur bir bezin içine konulur. 10 kadar nohutta aynı bezin içine konulur ve ağzı bağlanır. Bu karışımın içine konulur. Ben sarımsak tadını sevdiğim için 4-5 diş sarımsak da koyuyorum ayrı bir reha veriyor.
 Ağzını sıkıca kapatıp 10 gün sonra açıyoruz. Hepsi bu kadar. 10 gün sonra şalgamımız hazır. Hava sıcaklığına göre bazen 15 günü de bulabiliyor. Tadına bakınca belli oluyor. 
Bizim çocuklar şalgam içmeye bayılıyor. Çok sağlıklı ve bol vitaminli.Antioksidan ve ateş düşürücü etkisi var. Tavsiye derim deneyin. Mutlu kalın...

1 yorum:

dogalsesler dedi ki...

hımm nasıl da güzel olur içmesi ellerine sağlık

Yorum Gönder

görüşleriniz önemli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...