26 Mayıs 2015 Salı

Kolay Adana Kebap Tarifi



                           

Genelde evde yapılan kebab ile  dışarda yenilen kebab birbirini tutmaz. En sağlıklısı evdeki olsa da çoğu kez çarşıda ki lezzet aranır.  Üstelik en salaş yerler aranır. Bu kolay Adana kebabın bu kez Karşıyaka li bir ustasından bu tarif.  
Yapan eller de onun eşi.  Gelelim halis malis ve kolay Adana kebab tarifi ne.

Yarım kilo ete , yarım taze kırmızı biber, yarım orta boy soğan ve tuz. Adana kebabı içine başka bir şey konulmaz. Etin özelliğine gelince 250 gram kuzu kaburga etine 250 gram ön but karıştırılır.  Kaburga eti olmazsa olmazdı. İyice  yoğurun. En az 10 dakika.  Bir kez çekilecek kıyma. İki kez çekilmiş kıyma siste tutmaz. 


Mümkünse zırh kıyması olsa daha iyi olur. (El kıyması). Bir önemli nokta da erkek kuzu olacak.Hani
Yukarıda tarif ettiğim gibi içi hazırlanan  kıyma, yoğrulduktan sonra  buz dolabına koyulur. Mümkünse sabahtan yapılıp dolapta  bekletilir. Adana kebaba karabiber konulmaz. Acı seven için  yalnız kırmızı biber konulur.  Benim anlattığım kebebcı Adana kebabı.  Tarif Adana nın çok eski ustasından. Evde farklı damak zevkine göre farklı tarifler olabilir. Adana kebabına hiçbir baharat ilave edilmez. Yalnızca acı seven olursa kırmızı pul biber.
Adana kebap yapılacak kalın şişler hazırlanırken de bir özelliği var.  Kullanılacak tüm şişler önce soğan bir kez batırıp çıkarılır.  Böylece eti tutması kolaylaşır,  kebabın lezzeti artar, şiş in mikropları bir nebze öldürülür ve de bir ritüel gerçekleştirilir.
Etler küçük küçük patatesler gibi porsiyonlara ayrılmadan önce son kez iyice yoğurulur ve şişlere çok az el ıslatılarak yapıştır.
Kebap pişirilir iken bir tarafı tam pişmeye yaklaşınca diğer taraf çevrilir. Sık sık çevrilir ise et şişten ayrılır.
Bu Adana kebap tarifi , kebabçı tarifi. Lezzeti derseniz inanılmaz.  Adana da Karşıyaka da kebap yapan eski  bir usta bizim için yaptı ve tarifi verdi. Bizde bu lezzeti o zamandır yapıyoruz ve cok seviyoruz. Evde köfte olarak da tava da yapabilirsiniz.  Ben artık köfteler imi bu tarifle yapıyorum.  Size de afiyet olsun. Güzel ve sağlıklı kalın. ..

3 yorum:

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Off çok severim Adana kebap, ellerinize sağlık :)

Acemiden dedi ki...

Şu an yarama tuz bastınız. Çok özledim Adana kebabını çok. Her gün konuşuyoruz. Evde yapınca olmaz gibi geliyor bana. İyi bir kasabımız olsa belki. Daha pek bir yer bilmiyoruz burada. Ellerinize sağlık :D Bu arada kebapçı top üçüm var benim de :D Yeşil Kapı, Şehmuz, Gültekin. Vazgeçilmezlerim. :D

ankara adana kebap dedi ki...

paylaşım için teşekkürler.. güzel olmuş..

Yorum Gönder

görüşleriniz önemli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...